Ty si Ukrajinec a ty Slovák: od segregácie k integrácii | Slovenská katolícka charita

Ty si Ukrajinec a ty Slovák: od segregácie k integrácii

pridal: Monika Domeniková | dátum: 15. októbra 2022 | kategória: Príbehy pomoci Ukrajina

Odlišná práca, cudzí jazyk, iné bývanie, neznámi susedia, ale i iná mena. Odídenci z Ukrajiny sa na Slovensku stretávajú s mnohými novými vecami, s ktorými sa musia popasovať.

Slovenská katolícka charita im prostredníctvom centier podpory v novom živote pomáha so začleňovaním sa do spoločnosti. Každé centrum pritom vytvára vlastnú sieť aktivít, ktorou sa ich snaží integrovať. Medzi najvýraznejšie aktivity patria kurzy slovenského jazyka, psychologická pomoc, voľnočasové aktivity, ale i pomoc s ubytovaním, či ponuka rôznych kurzov.

Rozprávať slovensky, teda zaradiť sa do života na Slovensku

Dohovoriť sa nielen v obchode, ale i v práci a bežnom živote im pomáhajú kurzy slovenského jazyka, ktoré organizujú centrá podpory po celom Slovensku.  „Môj syn Roman už trošku rozumie. Chodíme spolu do Hračkárnice, počúva slová a takto sa učí. Keď vôbec nerozumel druhým deťom, bol z toho nešťastný. Preto začal triediť deti spôsobom, ty si Ukrajinec a ty si Slovák. Podvedome hľadal niekoho, kto by mu rozumel. Na začiatku som ani ja nič nerozumela, teraz je to oveľa lepšie , ale rozprávať ešte neviem dobre,“ hovorí Nadiia Drozdova.

„Najlepší študenti sú deti. Všetko rýchlo pochopia, rýchlo napíšu nejaký text,  ťažko to ide seniorom, dospelým ľuďom. Pre tínedžerov je to tiež jednoduché. Je veľa podobných slov, ale prirovnala by som to k poľštine a slovenčine. Ľudia sa dokážu ako-tak dorozumieť, ale je pre nich komplikované medzi sebou komunikovať. Na začiatku sa dá veľa pochopiť z počúvania, ale samotné rozprávanie je už oveľa ťažšie,“ hovorí Valeria Udovenko, ktorá vyučuje Ukrajincov slovenčinu.

Na kurze slovenského jazyka

Keď smútok paralyzuje

Mnohí pritom opustili svoje domovy, svoju rodinu, priateľov a zanechali svoju prácu. Rovnako na tom bola i Olena Matsak. Tým, že opustila svoj milovaný kraj, zavládol v jej duši smútok. „Kedysi som neustále počúvala hudbu, mala som plný telefón rôznych skladieb. No odkedy začala vojna, som v tomto smere akoby paralyzovaná. Hudbu viac nepočúvam, nedokážem stlačiť ani tlačidlo na spustenie akejkoľvek melódie,“ vysvetľuje s tým, že túto bariéru doposiaľ nedokázala prelomiť. S vyrovnaním sa s vlastnou minulosťou pomáhajú odídencom ukrajinské psychologičky. Nemusia tak riešiť jazykovú bariéru. „Mnoho ľudí má psychické choroby, no tie mali aj pred vojnou. Ale nikdy predtým nepracovali s psychológom, alebo nenavštívili psychiatra. Táto časť ukrajinskej spoločnosti nemala nikdy peniaze na psychológa. Vďaka charite môžu teraz prísť títo ľudia za mnou. Niekedy som veľmi prekvapená, pretože majú viac problémov,“  povedala ukrajinská psychologička Marina Donska.

Psychologickú pomoc poskytujú nielen prostredníctvom individuálnych rozhovorov,  ale aj skupín, kde diskutujú o rôznych témach, o živote na Ukrajine, ale i tu na Slovensku.

Centrá podpory, ktoré otvorila Slovenská katolícka charita navštívili ľudia v núdzi už 70-tisíc krát. Slovenská katolícka charita je súčasťou väčšej humanitárnej rodiny, spolupracuje s charitami vo svete.