Ugandský premiér navštívil projekt Slovenskej katolíckej charity v Unne | Slovenská katolícka charita

Ugandský premiér navštívil projekt Slovenskej katolíckej charity v Unne

pridal: wp-dev | dátum: 14. októbra 2014 | kategória: Aktuality

foto: Peter Vaško

Uganda si v októbri pripomenula 62 rokov od získania nezávislosti. Pri tejto príležitosti sa konali oslavy po celej krajine. Na sever Ugandy zavítali premiér krajiny Ruhakana Rugunda spolu so svojím predchodcom Alim Mosesom. Navštívili aj projekt Slovenskej katolíckej charity, Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie v dedinke Unna, ktoré sa stará o HIV pozitívne siroty a polosiroty.

Nečakaná návšteva ugandských autorít nás prekvapila. Na druhej strane sme radi, že predstavitelia krajiny sa zaujímajú o projekt, ktorý sa snaží skvalitniť život chudobným deťom a zároveň hľadať dialóg o spoločnej spolupráci. Sme nesmierne hrdí, že sme mohli predstaviť centrum, ktoré bolo vybudované vďaka solidarite a podpore Slovákov v rámci kampane Pôstna krabička pre Afriku,“ opisuje momenty stretnutia projektová manažérka Margita Kačányiová.

Premiéra zaujala škôlka zriadená Charitou. Podčiarkol dôležitosť vzdelávania a ocenil úsilie pracovníkov SKCH v tejto oblasti. Takisto by privítal, ak by sa v budúcnosti škôlka kapacitne a priestorovo zväčšila.

Margita Kačániyová ho informovala aj o stave infraštruktúry, medzi iným spomenula problematický potok v blízkosti škôlky. „Deti chodia do škôlky bez sprievodu rodičov. V čase obdobia dažďov nie je možné potok prebrodiť. Preto sme požiadali premiéra o pomoc pri vybudovaní malého mosta,“ dodáva.

Projekt SKCH sa už štvrtý rok snaží pomáhať v ugandskej dedinke Unna a v jej okolí. Okrem centra je možné podporiť aj vzdelávanie deti v rámci programu Adopcia na diaľku. „Podpora nielen miestnych, ale aj národných predstaviteľov krajiny sú v rozvojovej pomoci veľmi dôležité, nielen kvôli efektívnosti, ale aj udržateľnosti jednotlivých projektov,“ uzatvára generálny sekretár Radovan Gumulák.