Vianoce v utečeneckom tábore v Libanone. | Slovenská katolícka charita

Vianoce v utečeneckom tábore v Libanone.

pridal: wp-dev | dátum: 5. januára 2016 | kategória: Aktuality

SKCH pokračuje v podpore školopovinných detí z utečeneckého tábor Dbayeh v libanonskom Bejrúte. Deti z najchudobnejších rodín tak majú zabezpečený prístup k základnému vzdelaniu, ktoré je pre ich dôstojný život v budúcnosti veľmi dôležité. SKCH týmto spôsobom napĺňa výzvu Svätého otca Františka, ktorý hovorí: „Ponúknuť vzdelanie je oveľa viac než poskytnúť základné vedomosti. Je to vklad, ktorý utečencom ponúka niečo, vďaka čomu môžu ísť oveľa ďalej než len si čisto zaistiť prežitie. Niečo, vďaka čomu sa dá udržať živou nádej, dá sa veriť v budúcnosť a robiť si plány. Darovať deťom školskú lavicu je ten najkrajší dar, aký môžete dať.“

Počas vianočných sviatkov sme dostali list od rehoľnej sestry Magdy Smet (Little Sisters of Nazareth), ktorá sa podelila o svoju osobnú skúsenosť z uvedeného utečeneckého tábora počas aktuálnych vianočných sviatkov:

„V sobotu 19. decembra 2015 mali naše podporované deti vianočný večierok spoločne s ostatnými deťmi z tábora. Organizujú ho pre nich študenti jezuitskej univerzity Svätého Jozefa. Pokiaľ ide o samotné prežívanie Vianoc, ak má otec rodiny nejakú prácu a dostáva plat, rodina si môže dovoliť jednoduchú vianočnú večeru. V rodinách, kde je otec nezamestnaný, sú Vianoce dňami ako každé iné. Veľa utečencov nás žiada o príspevok na nákup jedla, oblečenia a topánok pre deti. Je tu zaužívané chodiť do kostola v slušnom a peknom oblečení. Ak niekto také oblečenie nemá, ostáva doma. Deti si tiež pýtajú hračky od Ježiška.

Podpora Slovenskej katolíckej charity je veľmi dôležitou kvapkou v mori pre naše utečenecké rodiny. Pomoc umožňuje deťom pokračovať v školskej dochádzke. Prostredníctvom projektu boli tiež deťom zakúpené nové topánky a oblečenie, ktoré v tomto zimnom období veľmi potrebovali.

Ďakujeme štedrým ľuďom zo Slovenska, že myslia na naše deti a majú ich radi. Láska mení ich život k lepšiemu!“