Charita otvorí záhradu pre návštevníkov Víkendu otvorených parkov a záhrad | Slovenská katolícka charita


Charita otvorí záhradu pre návštevníkov Víkendu otvorených parkov a záhrad

pridal: charita | dátum: 23. júna 2021 | kategória: podujatie

Slovenská katolícka charita pozýva na podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad, ktoré sa uskutoční už tento víkend 25. až 27. júna. Charitná záhrada pod mestskými hradbami na Kapitulskej 18 otvorí svoje brány a od piatka až do nedele v čase od 10:00 do 16:00 privíta návštevníkov podujatia. Pripravené je príjemné posedenie, ale aj zaujímavý program.

Hlavným organizátorom celoeurópskeho podujatia na Slovensku je Národný Trust n.o.* Témou tohto ročníka je “Odovzdávanie vedomostí” ako poukázanie na význam prenosu vedomostí a skúseností v starostlivosti o “zelené dedičstvo” z generácie na generáciu. Do podujatia v Bratislave je v roku 2021 zapojených 24 lokalít a priamo na Kapitulskej ulici sa okrem našej záhrady sprístupní aj záhrada domu Albrechtovcov. Podrobnejšie informácie o podujatí a program jednotlivých záhrad a parkov z celého Slovenska nájdete na stránke www.vopz.sk.

PROGRAM V CHARITNEJ ZÁHRADE:

Výstava Život kresťanov v Iraku | Autor: Anton Frič

Počas troch dní podujatia máte možnosť nahliadnuť do tváre vojny v Iraku zachytenej na fotografiách cestovateľa a fotografa Antona Friča. Výstava zachytáva život kresťanských a jezídskych utečencov v Iraku a dôsledky vojny, ktorej následkom je humanitárna kríza, na ktorú doteraz reaguje aj Slovenská katolícka charita.

Moje 4 týždne na záchrannej lodi v Stredozemnom mori | Rozhovor so Sárou Činčurovou

Hudobnú kulisu podujatia vyplní nahrávka rozhovoru s nezávislou novinárkou a aktivistkou Sárou Činčurovou. Sára strávila mesiac (máj 2021) na záchrannej lodi Sea Eye 4 v Stredozemnom mori. Za necelých 24 hodín zachránili až 408 ľudí, z toho 150 detí a 4 tehotné ženy. V emotívnom rozhovore vysvetľuje, prečo utečenci riskujú svoje životy a životy svojich detí na úteku z rodnej krajiny. Svedectvo dopĺňajú fotografie zo záchrannej misie.

Predstavenie projektov na Blízkom východe | Alena Horváthová, SKCH
Sobota 26.6. o 14:00

Na Blízkom východe pomáhame už od roku 2015. Vďaka Konferencii biskupov Slovenska, programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR, SlovakAid a individuálnym darcom sme spoločne pomohli viac ako 60-tisíc ľuďom v núdzi v Iraku, Sýrii a Libanone. O aké projekty ide a ako prebiehajú? Vysvetlí vám Alena Horváthová, manažérka humanitárnej pomoci Slovenskej katolíckej charity.

Diskusia s irackým kresťanom žijúcim na Slovensku | Hosť: Fadi Gaggi
Nedeľa 27.6. o 13:15

V decembri 2015 Slovensko prijalo 25 kresťanských rodín z Iraku. Niektoré z nich pochádzali z mestečka Karakoš v Mosule, ktoré v roku 2014 obsadili teroristi ISIS (tzv. Islamský štát) a tisíce ľudí vyhnali z domov. V Iraku im hrozila smrť. Aký je život na Slovensku a čo zažil počas vojny? Na vaše otázky odpovie Fadi Gaggi, dnes študent na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Súčasťou programu je posedenie s občerstvenímdetský kútik.

OKRUH CIRKEVNÝCH ZÁHRAD

Charitná záhrada bude taktiež súčasťou komentovanej prehliadky s názvom Život v cirkevných záhradách včera a dnes, na ktorej sa dozviete o vzniku a úlohách cirkevných záhrad a jednotlivých komplexov v kontexte dejín mesta Bratislavy. V prípade záujmu je potrebné sa vopred prihlásiť.

*Národný Trust n.o. je organizácia, ktorej poslaním je ochrana, obnova a zmysluplné využívanie kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Vznikom organizácie v roku 2002 sme nadviazali na činnosť a tradíciu už existujúcich národných trustov a organizácií podobného zamerania v rôznych krajinách sveta, kde národné trusty patria medzi najvýznamnejšie a najuznávanejšie neziskové organizácie v oblasti ochrany kultúrneho a prírodného dedičstva.