SKCH: Slovenská katolícka charita pomáhala zaplaveným Dudinciam a Teranom | Slovenská katolícka charita


SKCH: Slovenská katolícka charita pomáhala zaplaveným Dudinciam a Teranom

pridal: wp-dev | dátum: 9. mája 2013 | kategória: Aktuality

BRATISLAVA. 9. mája 2013 – Pracovníci Slovenskej katolíckej charity (SKCH) podali pomocnú ruku rodinám, ktoré v noci z 2. na 3. mája postihli povodne. V stredu 8. mája navštívili obec Terany v krupinskom okrese a mesto Dudince a spolu s územným spolkom Slovenského červeného kríža Levice distribuovali pomoc.

„Sme radi, že sme mohli rodinám v Dudinciach a Teranoch pomôcť pri odstraňovaní následkov povodní. Hoci nešlo o povodne veľkého rozsahu ako si pamätáme napríklad z roku 2010, pre ľudí, ktorým voda zaplavila príbytky je dôležité, aby im niekto podal pomocú ruku,“ povedal generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

V Teranoch voda zaplavila 42 domov, jednu rodinu museli dokonca evakuovať. „Prívalové dažde našu obec zasiahli vo štvrtok o 22:20. Topila nás voda spolu s ornicou z okolitých polí,“ povedala starostka obce Terany Iveta Gajdošová. SKCH obci zapožičala desať vysúšačov a darovala metly, lopaty a desiatky dezinfekčných a čistiacich prostriedkov. „Som prekvapená, že aj dnes ešte existujú organizácie, ktoré neváhajú pomáhať,“ uviedla starostka obce.

„Rovnako desať vysúšačov, ale aj dezinfekčné a čistiace prostriedky, vedrá a lopaty sme poskytli ľuďom v Dudinciach,“ povedal Jozef Kákoš z SKCH, ktorý pomoc koordinoval. Dodal, že v Dudinciach a rovnako aj v Teranoch problémy spôsobila voda spolu so zeminou z okolitých polí, na čo by sa mali kompetentní pri protipovodňových aktivitách určite zamerať.

SKCH výrazne pomáhala aj pri povodniach v roku 2010, keď rozdala postihnutým domácnostiam 4200 litrov čistiacich a dezinfekčných prostriedkov, nábytok, náradie a požičala vysúšače niekoľkým stovkám domácností. „Vyše 600 domácnostiam sme vtedy poskytli aj finančnú pomoc z verejnej zbierky,“ uviedol Radovan Gumulák.

Autor: Lukáš Melicher

Foto: Michal Fulier