Žiaci v Lomničke sa dozvedeli viac o problematike obchodovania s ľuďmi | Slovenská katolícka charita


Žiaci v Lomničke sa dozvedeli viac o problematike obchodovania s ľuďmi

pridal: wp-dev | dátum: 17. júna 2016 | kategória: Aktuality

V rámci realizácie preventívnych aktivít zameraných na problematiku obchodovania s ľuďmi sa pracovníčky projektu Stop obchodovaniu s ľuďmi Jana Ursíny a Anna Bartošová zúčastnili na sérii prednášok určených pre žiakov zo Základnej školy v dedine Lomnička. V tejto obci žije početná rómska komunita, pričom na ich integrácii sa podieľajú svojou službou sestry sv. Františka z Assisi, ktoré naše pracovníčky na prednášku pozvali. Počas dvoch dní od 8. a 9. júna 2016 sa podarilo zrealizovať celkovo šesť prednášok na tému obchodovania s ľuďmi pre žiakov druhého stupňa základnej školy.

Už samotný príchod do obce Lomnička bol pre naše pracovníčky zaujímavý, keď sa museli predierať autom pomedzi skupinu asi sto Rómov, ktorá práve prežívala bašavel (zábavu) a bola vo veľmi veselej nálade.

Prednášok sa zúčastnili žiaci vo veľkom počte, pričom boli počas nich disciplinovaní a o tému sa aktívne zaujímali. Počas prednášky bolo žiakom premietnuté aj krátke video zachytávajúce skutočný príbeh dvoch predaných dievčat. V rámci videa mohli žiaci odpozorovať sny a túžby mladých dievčat, ako aj taktiku „náborárov“. Po skočení prednášky nasledoval interaktívny kvíz a prezentácia, ktorá jednoduchou formou priblížila obchodovanie s ľuďmi ako otroctvo 21. storočia. Žiaci sa na záver zapojili do aktivity zameranej na atribúty zdravého a nezdravého vzťahu.

„Počas nášho pobytu sme mali možnosť na chvíľu preniknúť do života týchto jednoduchých ľudí. A bol to úžasný zážitok. Školské sestry sv. Františka odvádzajú perfektnú prácu“, podelila sa o svoje bezprostredné pocity po návrate Jana Ursíny.

Školské sestry sv. Františka z Assisi sa podelili so svojou skúsenosťou pri práci s Rómami, ktorú napriek jej náročnosti zdolávajú s veľkou láskou a pokorou. Poukázali na skutočnosť, že práve rodina je pre Rómov v Lomničke veľmi silným faktorom. Ak sa niektoré z detí túži dostať na strednú školu, avšak rodina s tým nesúhlasí, tak na školu jednoducho nepôjde. Rodičia to častokrát ospravedlňujú strachom o svoje deti, pričom vo viacerých prípadoch zohráva úlohu strach vyplývajúci z ďalších povinností. A tu niekde sa vytvára priestor na hľadanie riešení, ako im pomôcť, ako zmeniť ich zmýšľanie a postoje, aby ich deti dostali šancu na lepší život.

Napriek uvedenému, odchádzali naše pracovníčky s dobrým pocitom. „Obyvatelia Lomničky sú síce veľmi jednoduchí a chudobní, občas neprajní a hašteriví, ale inak súdržní a temperamentní ľudia, z ktorých srší úžasná životná energia a ľudskosť. Ďakujem Bohu, že som mohla byť aspoň na chvíľu súčasťou ich života“, dodala na záver Jana Ursíny.