Ako žijú rodiny na východe Ukrajiny? | Slovenská katolícka charita

Ako žijú rodiny na východe Ukrajiny?

pridal: Ján Košta | dátum: 20. novembra 2020 | kategória: Humanitárna pomoc

Ozbrojený konflikt na východnej Ukrajine spôsobil masívne vysťahovanie v rámci krajiny. Chtiac nechtiac sa dotkol každej rodiny v regióne Dnipro. Dokopy 1,4 milióna obyvateľov začínalo žiť odznova na inom mieste. Ani po 6 rokoch si väčšina z nich nenašla nový domov. Dokázať to s príjmom 65 eur mesačne (2161 hrivien)? Takmer nemožné. Rozhodli sme sa pomôcť spolu s Caritas Donetsk.

Pomoc cez poukážky je adresná

Pomoc poputuje 600 vysídleným rodinám, približne 1800 osôb, v Dnipropetrovskej oblasti, ktoré cez poukážky podporíme potravinami, liekmi a zabezpečíme im psychosociálne poradenstvo. Neľahkú situáciu miestnych popisuje projektová koordinátorka Caritas Donetsk, Svetlana Šux: „Pomohli sme Júlii, mamičke 2 detí, ktorá odišla z Donetsku kvôli bojom ešte ako tehotná. Svojho muža, ktorý zostal bojovať, nevidela 3 roky. S minimom možností a vo veľkej neistote bola sama na hľadanie bývania, vybavovanie dokladov, umiestnenie staršieho syna do školy, nehovoriac o finančných problémoch a chorľavej dcérke. Psychologické tréningy a materiálna pomoc jej pomohli zvládnuť tento enormný stres a začať odznova.“ Podľa prieskumu Medzinárodnej organizácie pre migráciu z júna 2019 má dostatok financií na jedlo iba 46% ľudí z vidieckych oblastí Ukrajiny. Humanitárna pomoc

Sama Caritas Donetsk sa musela presťahovať a zažila na vlastnej koži, čo prežívajú tí, ktorým pomáhajú. V súčasnosti sídli v meste Dnipropetrovsk a ako jedna z mála neziskových organizácií zostala pôsobiť v tejto oblasti. V práci sa im osvedčil systém poukážok, ktorý uprednostňujú pred balením potravín a hygienických balíčkov s liekmi, pretože príjemcovia si môžu slobodne vybrať, čo si kúpia v závislosti od svojich potrieb. Celkovo prerozdelia vysídleným rodinám Dnipropetrovskej oblasti 600 poukážok na potraviny a 400 na lieky v hodnote 1000 hrivien. Miestne mimovládne organizácie, ktoré pôsobili v rokoch 2014 – 2016 v oblasti Dnipro, už nefungujú alebo obmedzili svoju činnosť, okrem Caritas Donetsk, ktorá tu ako jediná organizácia poskytuje pomoc IDPs – vnútorne vysídleným osobám. Všetky aktivity spoločného projektu nájdete TU. Viacero podobných projektov sme realizovali aj v minulosti. Materiálna pomoc išla tiež do rodín vnútorných vysídlencov, ktorých situácia sa výrazne nezlepšila.

Duševné zdravie pramení z porozumenia

Hľadať si nové miesto v živote nie je jednoduché. Ľudia v tejto situácií často menia pohľad na seba, iných, vlastnú hodnotu. Preto je dôležité nadviazať pozitívne vzťahy, motivovať ich k účasti na spoločenskom živote komunít a udržiavať ich duševné zdravie. Dvojdňové školenia, ktoré sú súčasťou projektu tomu zaiste pomôžu. Caritas Donetsk pozná miestnu komunitu a vďaka svojim doterajším skúsenostiam psychosociálnu a materiálnu pomoc dokáže zabezpečiť vo výbornej kvalite. V skupinách po 15 budú spolu hľadať spôsoby ako riešiť konflikty a využiť pozitívne stratégie na zvládanie stresu.

Babička Ľudmila dokázala požiadať o pomoc

Dokázali pomôcť aj pani Ľudmile. Viac Svetlana Šux: „Pani Ľudmila sa zo všetkých síl snažila pomôcť dcére, slobodnej matke, s výchovou jej 2 detí. Nemali finančné prostriedky na nevyhnutnú starostlivosť o jej zdravotne znevýhodnenú vnučku. Zažívala úzkosť, stres, emocionálnu nestabilitu, pocity apatie. Toto všetko ovplyvňovalo jej duševné zdravie až kým sa nezačala stretávať s našou psychologičkou. Vďaka pomoci prekonala stres a znížila pocity úzkosti. Psychologická podpora pre ľudí v podobných situáciach je nevyhnutná.“ Veľmi sa tešíme, že projekt je spolufinancovaný z programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR, SlovakAid. Slovensko tým jasne vyjadrilo túžbu pomôcť, ku ktorej sa môžete pridať.

logo SlovakAid

1 POUKÁŽKA na potraviny = 30 eur
2 POUKÁŽKY na potraviny a lieky = 60 eur
5 POUKÁŽOK = 150 eur

Pomoc druhým prináša veľa požehnania aj do našich vlastných životov.