Chcem pomáhať | Slovenská katolícka charita

Chcem pomáhať

Tešíme sa, že si počúvol svoje charitné srdce a chceš sa zapojiť do veľkého diela pomoci. Predtým, ako sa zaregistruješ, odporúčame ti oboznámiť sa, čo ťa čaká.

Čo obnáša dobrovoľníctvo?

Dobrovoľníctvo je činnosť, ktorú vykonávaš na základe slobodnej vôle a slobodného rozhodnutia v prospech iných ľudí, spoločnosti a bez nároku na finančnú odmenu. Ako dobrovoľník venuješ časť svojho voľného času, svoje vedomosti a schopností.

Aj keď nedostávaš za to peniaze a iné materiálne veci, odmenou ti je osobnostný a profesionálny rast a veľakrát aj nové priateľstvá.

O svojom dobrovoľníctve nemusíš hovoriť iba známym a rodine. Svoje skúsenosti môžeš predstaviť aj budúcemu zamestnávateľovi. D- zručnosti pre zamestnanie sú veľmi oceňované.

Dobrovoľníkom sa môže stať osoba, ktorá dovŕši vek 15 rokov. Dobrovoľník, ktorý nedovŕšil vek 18 rokov, môže dobrovoľnícku činnosť vykonávať len so súhlasom svojho zákonného zástupcu.

Dobrovoľník vždy vykonáva dobrovoľnícku činnosť na základe písomnej zmluvy o dobrovoľníckej činnosti. Zmluva ti zaručí, že budeš vykonávať len tú činnosť, na ktorej sa dohodneš. Si dobrovoľník, nie si anjelik, čo robí zázraky na počkanie.

Dobrovoľníctvo je veda. Alebo by aspoň malo byť vedené ako samostatný vedný odbor. Preto sa aj naši koordinátori snažia byť dobrými učiteľmi a mentormi, aby si sa rýchlo zorientoval a hlavne neprecenil svoje sily. Je dobré, že chceš pomáhať veľa. Ale niekedy veľmi pomôžeš aj málom. Dobrovoľnícka príručka bude tvojou navigáciou na ceste pomoci iným.

Budeš stretávať aj ostatných dobrovoľníkov. Nielen pri práci. Získaš skvelú partiu na všetky zábavné aktivity, ktoré vás ešte viac utužia. Aj koordinátor dobrovoľníkov sa k vám rád pridá.

Náhľad dobrovoľníckej ponuky je dostupný bez prihlásenia. Vďaka tomu si môžeš urobiť obraz o možnostiach, ktoré ponúkame. Ak chceš však vedieť detaily a reagovať na ponuku, je potrebné sa prihlásiť.

Povinné údaje zadávaš iba pri registrácii a odosielaní formulára. Ďalšie informácie, ktoré poskytneš, závisia iba od teba. Môžeš uviesť napríklad: čo si študoval, aké máš skúsenosti, špeciálne záľuby ako hru na gitaru. Všetko toto ti môže pomôcť nájsť ideálnu dobrovoľnícku činnosť. Informácie môžeš kedykoľvek upravovať. Ak si to rozmyslíš, nemusíš všetko vymazať, stačí, ak skryješ svoj profil.

V portáli sa nachádzajú rozmanité ponuky z celého Slovenska. Všetky si môžeš filtrovať podľa krajov, oblasti a typu pomoci ale aj prezerať iba tie od tvojich obľúbených charít.

Okrem prehľadu o ponukách a charitách budeš mať aj prehľad o zobrazeniach svojho profilu (ak ho necháš viditeľný). Podľa tvojej dostupnosti budeš môcť meniť stav svojho konta a informovať, či práve teraz môžeš pomáhať. Budeš môcť hodnotiť charity po skúsenostiach s nimi, a tím motivovať ďalších dobrovoľníkov.  Budeš mať prístup ku všetkým príručkám a iným užitočným materiálom, ktoré ti pomôžu vzdelávať sa v dobrovoľníctve.

Chápeme ťa, že dobrovoľníctvo je pre teba niečo nové, neznáme. Nemusíš sa báť, každý nejako začínal a naši koordinátori sa radi s tebou pozhovárajú a povedia ti všetko to, čo potrebuješ vedieť. Stačí ak napíšeš na dobrovolnictvo@charita.sk

Užitočné odkazy