Jarné Kapitulské dvory privítali v charitnej záhrade návštevníkov z celého Slovenska i zo zahraničia | Slovenská katolícka charita

pridal: charita | dátum: 16. mája 2018 | kategória: Aktuality

Slovenská katolícka charita (SKCH) otvorila  počas kultúrno-spoločenského podujatia Kapitulské dvory svoju bránu, dvor a charitnú záhradu. Do tradičnej akcie s cieľom oživiť a predstaviť Kapitulskú ulicu sa zapájame od jeho prvého ročníka. V aktuálnom, už štvrtom sme sa stretli s pozitívnymi ohlasmi na náš program i prezentované projekty.

Počas druhej májovej soboty sme v stánku na jednej z najkrajších ulíc Bratislavy v spolupráci s Bratislavskou arcidiecéznou charitou návštevníkom z rôznych regiónov Slovenska, ale aj z cudzích krajín poskytovali informácie o našej činnosti a charitnom zariadení Samaria pre mladých s duševnými ochoreniami.

Naši dobrovoľníci a klienti ponúkali v pouličnom stánku informačné materiály aj výrobky zhotovené v našom africkom centre pre HIV pozitívne deti, ako aj ručne vyrobené predmety klientov charitného zariadenia Samaria, ktoré vytvárajú v rámci ergo-terapie. Tešíme sa, že sa výrobky, najmä náramky a keramika páčili, a že o naše aktivity prejavilo záujem mnoho ľudí.

Charitnú kávu si návštevníci Kapitulských dvorov nadšene pochvaľovali.

Úspech vo dvore SKCH mala charitná káva aj rwandský čaj, turistom chutila i sladká baklava a africké placky čapatí pripravené našou dobrovoľníčkou Jankou, ktorá niekoľko mesiacov strávila v Ugande. Exkluzívnu charitnú kávu budete môcť ochutnať aj na ďalších pripravovaných eventoch. V našich priestoroch sme privítali návštevníkov, ktorí na Kapitulské dvory prišli prvýkrát, i takých, ktorým sa u nás páčilo aj minulé roky a zastavili sa opäť.

Tichá ulička s kamennou dlažbou bez obchodov, kaviarní a iných prevádzok sa na jeden deň premenila na rušné miesto s pestrým kultúrnym programom vo dvoroch organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. Radi sme sa zapojili do akcie organizovanej nadšencami z občianskeho združenia Oživenie Kapitulskej ulice a opäť sprístupnili naše vonkajšie priestory otvorením brány a podchodu z ulice, a zároveň aj cez kamenné schodisko vedúce k vstupu do záhrady z Prepoštskej ulice.

Dielko zapojené do tomboly o rozprávkovú knihu, z ktorej sa čítal aj africký príbeh o Zázračnom strome a korytnačke.

V záhrade deti so zaujatím počúvali Ericha Hulmana, generálneho sekretára SKCH a jeho dopoludňajšie čítanie africkej rozprávky o Zázračnom strome a korytnačke aj indickej O štyroch zvieracích kamarátoch. Pred aj po čítaní kreslili na výkresy výjavy z Afriky a svojimi dielkami sa zapojili do tomboly o knižku, z ktorej sa čítalo. Afrika zaujala aj veľkých –  fotografiami približujúcimi každodennosť v centrách pre deti v rôznych krajinách tretieho sveta, ktorým pomáhame projektmi rozvojovej spolupráce Charity v Afrike a Adopciou na diaľku®.

Popoludní deti využili možnosť vyrobiť darček ku Dňu matiek, ktorý sme si pripomenuli nasledujúci deň. Tvorivú dielňu  quilling (nenáročná technika rolovania papiera, vďaka ktorej možno vytvoriť nádherné obrazce) viedla klientka Zuzka z Domova sociálnych služieb Samaria. Malí účastníci a účastníčky z papiera vytvárali gratulačné pohľadnice a kvetiny rôznych farieb, tvarov a veľkostí.

Tvorivá technika práce so zrolovaným papierom quilling je vhodná pre tvorivé duše každého veku.

Ornamenty sa v charitnej záhrade tvorili počas celého dňa aj hennou. Pokožku si ňou nechalo ozdobiť viacero návštevníčok, ktoré sa pristavili pri pani Sidiki z Afganistanu, ktorá je našou bývalou klientkou projektu Rafael.

V pestrom programe sme popoludní v našom podchode premietali na bránu aj krátkometrážny film IVAN, ktorý získal 15. marca 2018 ocenenie od organizácie Unchosen – Films Against Slavery v kategórii Najlepší medzinárodný film o novodobom otroctve. Pred i počas premietania sme záujemcov a záujemkyne informovali o aktivitách projektu STOP obchodovaniu s ľuďmi v záhradnom kútiku, kde boli k dispozícii informačné materiály, bolo možné kúpiť si za dobrovoľný príspevok kabelky ručne šité klientkami zaradenými do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi Ministerstva vnútra SR.

Premietanie krátkometrážneho filmu IVAN o novodobom otroctve.

Premietanie medzinárodne oceneného krátkometrážneho filmu IVAN o novodobom otroctve v podchode.

Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k hladkému priebehu celého programu v jednej z najstarších častí Starého Mesta. Tešíme sa na ďalšiu edíciu Kapitulských dvorov, podujatia so skvelou myšlienkou a jedinečnou atmosférou v malebnej uličke.