SKCH na severe Ugandy otvorila centrum pre deti s HIV a AIDS | Slovenská katolícka charita

SKCH na severe Ugandy otvorila centrum pre deti s HIV a AIDS

pridal: wp-dev | dátum: 4. februára 2013 | kategória: Aktuality

Prvých dvanásť dievčat, ktoré kvôli zákernej chorobe AIDS prišli o jedného alebo oboch rodičov, našlo nové útočisko. Stalo sa ním Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, ktoré v dedinke Unna na severe Ugandy otvorila Slovenská katolícka charita (SKCH).

„Ďakujem vám, že ste sem neprišli robiť biznis, ale deliť sa s nami o Božiu lásku, starať sa o naše deti a našu lepšiu budúcnosť. Ďakujem dobrým ľuďom na Slovensku, ktorí pomáhajú chudobným obyvateľom našej krajiny,“ povedal pri otvorení centra biskup diecézy Arua Sabino Ocan Odoki.

Centrum v súčasnosti poskytuje útočisko len dievčatám. „Našou snahou je preto vďaka zbierke Pôstna krabička pre Afriku, ktorú SKCH 13. februára spustí vo viac ako 600 farnostiach na celom Slovensku, dobudovať v čo najkratšom čase dom pre chlapcov a spoločnú jedáleň,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Kampaňou Pôstna krabička pre Afriku chce SKCH okrem priamej pomoci miestnym deťom s HIV a AIDS, upozorniť aj na zložitý život chudobných ľudí v Ugande. Tento rok je kampaň zameraná najmä na problémy so vzdelávaním, ktoré sa Charita snaží riešiť, a preto sa centrum stalo partnerom jej dlhoročného projektu Adopcia na diaľku®. Ľudia zo Slovenska tak budú môcť miestne deti podporovať aj dlhodobo. Vďaka pravidelnému mesačnému príspevku dostanú šancu študovať a meniť svoje zložité osudy. Do projektu je v súčasnosti zapojených prvých 60 detí, pre ktoré SKCH hľadá darcov.

„Dnes vám možno ponúkame malú pomoc, no sľubujem, že táto pomoc bude krôčik po krôčiku rásť. Ľuďom na Slovensku váš osud nie je ľahostajný,“ povedal krátko po otvorení Centra Nepoškvrneného Srdca Panny Márie Radovan Gumulák. Charita deťom vo svojom centre poskytuje zdravotnú starostlivosť, stravu, ale aj každodenný program. Dbá pritom o to, aby počas prázdnin navštevovali svojich príbuzných a nestratili tak kontakt so svojím prirodzeným prostredím.

Centrum, ktorého hlavnou úlohou je poskytnúť pomoc zraniteľným sirotám a polosirotám s HIV a AIDS začala SKCH stavať v roku 2011. Išlo o jej reakciu na zložitú situáciu miestnych obyvateľov, ktorých od čias vojenských konfliktoch v osemdesiatych rokoch sužuje vírus HIV a chudoba. Viac informácií o kampani Pôstna krabička pre Afriku a Centre Nepoškvrneného Srdca Panny Márie je dostupných na stránke http://www.charita.sk/postnakrabicka/o-kampani.php.

Text a foto: Lukáš Melicher