Ukrajinské Vianoce na Slovensku | Slovenská katolícka charita

Ukrajinské Vianoce na Slovensku

pridal: Monika Domeniková | dátum: 24. decembra 2022 | kategória: Príbehy pomoci Ukrajina

Väčšina ukrajinských odídencov oslavuje Vianoce 7. januára a Mikuláša 19. decembra. Tradičná štedrá večera pritom pozostáva z 12 jedál. To je len niekoľko odlišností, ktoré zažívajú na Slovensku.

Prvé vianočné sviatky strávia ukrajinskí odídenci na Slovensku. Väčšina z nich však uprednostňuje pravoslávne Vianoce 7. januára, a teda riadia sa podľa juliánskeho kalendára. Niektorí už aj na Ukrajine slávili podľa gregogiánskeho kalendára, 25. decembra. Teraz sa už mnohí prispôsobili našim miestnym zvykom a budú mať Vianoce v decembri.

Jedným z najdlhších pôstov je práve vianočný. Na Vianoce končí sa pôst, ale dnes už ho málo ľudí praktizuje. Na stole sú bezmäsité jedlá, môžu to byť hríby, fazuľa, niečo zo zemiakov alebo z rýb. Z každého len trochu. Ukrajinská večera pozostáva z 12 jedál, je to veľa práce, kým sa to všetko pripraví,“ hovorí nám Irina. Toto číslo môže symbolizovať počet apoštolov, iný výklad hovorí o počte mesiacov v roku.

„My sme v rodine mali takú tradíciu, ochutnať každé z týchto jedál a niečo si priať. Možno túto tradíciu vymysleli len naši rodičia, lebo chceli aby všetky ich dcéry jedli,“ hovorí Viktoria a dodáva, že to z akých jedál samotná večera pozostáva, už závisí od toho, o ktorej časti Ukrajiny rozprávame. Ale spoločným je kuťja, teda jedlo zo pšenice, maku, medu a orieškov. Zvykom je tiež piť uzvar, teda nápoj zo sušeného ovocia.

Tento čas sa spája s rozličnými tradíciami. „Posypali sme zrno po izbe, aby sme mali dobrú úrodu chleba. Nemohli sme tri dni umývať. To sa týkalo aj práce. Pracovala som ako účtovníčka. Stalo sa mi, že mi posypali zrno aj na počítač,“ hovorí nám Irina.

Existuje ešte jedna zaujímavá tradícia. „Na Štedrý deň môžu na dvere domu zaklopať tradične oblečení koledníci. Je zvykom ich pohostiť s kuťjou. Deti majú veľmi radi túto chvíľu, navštevujú najprv rodinu, príbuzných. Dostávajú sladkosti a darčeky,“ vysvetľuje Irina s tým, že  chlapci a dievčatá zabávajú týmto spôsobom aj susedov, ktorí im za to dajú sladké darčeky, či mince. Hovorí sa, že čím viac koledníkov príde do domu, tým viac bude v rodine prosperity a bohatstva v nasledujúcom roku.

„Tradičnou vianočnou ozdobou domácnosti je diduch, čo je snop pšeničných stoniek. Je akýmsi talizmanom rodiny a pohody, bohatstva a symbolizuje ducha predkov. Ľudia veria, že v tieto sväté dni sa vracajú ich príbuzní a predkovia, aby trávili tento výnimočný čas so svojimi blízkymi,“ vysvetľuje Irina. Niektorí veria aj vo veľkú silu veštenia na Vianoce, iní naopak hovoria o tom, že v tento deň je to neprípustné. Sny zo 7. januára sa považujú za prorocké. V ten deň začínajú tým, že sa pozdravia „Kristus sa narodil!“ a odpovedia  “Chválime Ho!”

Viktoria ešte pred týždňom nevedela, ako vlastne bude vianočné sviatky tráviť. V situácii, keď sa ocitla neplánovane na Slovensku sa jej o tom ani nechcelo uvažovať. Irina sa tešila na svoj nový vianočný stromček, keď oslávi prvýkrát vianoce 25. decembra spolu so svojimi malými synmi. Najkrajšie sviatky roka, ako sa vianočným sviatkom zvykne hovoriť, trávia mnohí ukrajinskí odídenci s  priateľmi a známymi, ktorých stretli prostredníctvom charitných centier podpory.