blízko pri človeku

Sklad solidarity

OZNAM: Keďže kapacita skladu je momentálne naplnená, nezbierame obleky, pánske tesilové nohavice a všetky kabáty. Ďakujeme za pochopenie.

Sklad solidarity je otvorený od 12.00 hod. - 17.00 hod. (ut., str., pia., sob.)

Adresa: Jasovská 6, Bratislava - MČ Petržalka

Sklad solidarity môžete kontaktovať na čísle: 02/ 622 500 09 alebo emailom: skladsolidarity@charita.sk

č.ú.: 0635231718/0900, Slovenská sporiteľňa

Sklad solidarity

Sklad solidarity, ktorý v Bratislave prevádzkuje Slovenská katolícka charita (SKCH), navštívi mesačne viac ako 400 ľudí. Sklad im totiž za symbolické ceny ponúka oblečenie, obuv, knihy, hračky, ale vybrať si môžu napríklad aj zo školských či športových potrieb. Od otvorenia Skladu solidarity využilo jeho pomoc už viac ako päťtisíc ľudí a toto číslo postupne rastie. (akutalizované k 7. 1. 2014)

PODMIENKY SKLADU SOLIDARITY

História skladu:

Chudoba nie je príťažlivá, ale predsa sa nás týka

Slovenská katolícka charita (SKCH) otvorila 17.10.2010, pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe, humanitárny SKLAD SOLIDARITY, kde darovať, znamená pomáhať. Záštitu nad udalosťou prevzala námestníčka primátora mesta Bratislava, pani Anna Dyttertová.

Chudoba je sociálny fenomén, ktorého negatívne dopady nie je možné zničiť ako zlú burinu za jeden deň. Ale môžeme sa o to pokúsiť, krok po kroku. SKCH si preto kladie sa cieľ pomáhať  núdznym postaviť sa znovu na vlastné nohy a tým bojovať za elimináciu chudoby a jej dosahov aj vo forme prevádzkovania Skladu solidarity.

Otvorenie skladu prebehlo pod záštitou námestníčky primátora Bratislavy, pani Anny Dyttertovej: „Aj keď nás je tu málo, mne napadla taká myšlienka, že chudoba veľa ľudí neláka a nepriťahuje. Množstvo ľudí by rado vytlačilo zo svojho zorného uhla aj chudobných. Som veľmi šťastná, že môžem vidieť dnes tieto priestory na vlastné oči, pretože ja som ich videla asi pred dvoma rokmi, keď som bola pozerať priestory, ktoré máme voľné a mohli by sa využiť ,a boli v katastrofálnom stave. Mali o ne záujem rôzni drobní živnostníci a prevádzkari, ale nikdy tu nevydržali dlhšie ako pár mesiacov. Urobím všetko pre to, aby tieto priestory, pokiaľ sa ukáže, že Charita má o ne záujem, dospeli do štádia, že bude uzatvorená riadna zmluva za symbolické nájomné, aby tieto priestory dlhodobo slúžili na tieto účely“ (zdroj: http://video.sita.sk/videoservis/charita-otvorenie-humanitarneho-skladu-solidarity/9588-play.html).

Samotná realizácia finálnej podoby Skladu solidarity bola podmienená programom Dobrá krajina vyhláseným v minulom roku Nadáciou Pontis. Tento projekt sa uskutočnil vďaka grantovému programu „Prekročme spolu bariéry“ Nadácie Orange. Finančne bol podporený aj Nadáciou SPP. "Osobitné poďakovanie patrí Anne Dyttertovej, námestníčke primátora hl. mesta SR, za jej osobnú angažovanosť pre túto rozvíjajúcu sa myšlienku.", dodáva generálny sekretár SKCH.

Za prítomnosti generálneho sekretára SKCH a ambasádora Európskeho roka boja proti chudobe, Radovana Gumuláka, zástupcov médií a všetkých milých ľudí, ktorí prišli v nedeľné dopoludnie podporiť realizáciu myšlienky Skladu solidarity, pani Anna Dyttertová, za pomoci nášho Dušana, slávnostne prestrihla červenú stuhu a oficiálne tým dala zelenú pre fungovanie skladu. Následne boli do neba vypustené balóny so želaniami, posolstvami prítomných v záujme dňa 17.10. – Medzinárodného dňa boja proti chudobe.

Pretože chudoba nie je iba vecou jednotlivca, ale nás všetkých.

Autor fotografií: Andrej Lojan.

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri